xe Deszy - Gondolatok: Bella, akit mindenki utál

Pages

Subscribe:

2013. január 3., csütörtök

Bella, akit mindenki utál

Bella, a sokat szidott szereplő.

Tudom, hogy ez a poszt - már ha lesz, aki olvassa - nagy vitákat vált majd ki, de nem érdekel. Vállalom a véleményem. :D És rögtön megjegyezném, hogy a véleményemet a KÖNYVEKRE alapozom, nem a filmre, úgyhogy nem érdekel, hogy Kristen Stewart arcán látszik-e érzelem, mert Kristen nem Bella. Bella az Bella, akit történetesen eljátszott Kristen Stewart. Pont.

Mit lehet kifogásolni Bellában? Mary Sue, ezt tudjuk. De hát nem ő az egyetlen a tiniirodalomban, nem igaz? Kissé béna, kissé teszetosza, és igen, döntésképtelen és nagyon odavan valakiért.

Tudom, hogy a legtöbben az erős női karaktereket részesítjük előnyben, és ez így van jól. Egy nő is lehet erős, egy nő is lehet határozott, menthet életeket, változtathat meg sorsokat, sőt... Hiszem, hogy ugyanolyan jók vagyunk, mint a férfiak, és ugyanazok a jogok illetnek meg minket, mint őket.

De legyünk őszinték! Az életben sem mindenki ilyen. Miért kéne mindenkinek erősnek és határozottnak lenni a könyvekben? Főleg ha egy tinilányról beszélünk, aki az útját keresi. Nem tök idegesítő-e Mia a Neveletlen hercegnőben? Mégsem szidja mindenki, legalábbis nem olyan vehemenciával, mint Bellát. 

Bella kissé őrült és béna. Roppant könnyedén veszi Edward vámpírságát, igen. A legtöbb normális nő ezt nem tenné. De hány nő van az életben, aki összejön olyan pasival, akivel tudja, hogy nem kellene, mert veszélyes? Maffiózókkal, olyanokkal, akik isznak vagy drogoznak vagy verik őket. Bella sem rosszabb, sőt... Bella félelmetes dolgokat képes feláldozni, amit normális nő nagy eséllyel nem tenne. De van benne bátorság - többször megmenti azokat, akiket szeret. Magába zuhan egy szakítás után. És? Melyik nő nem teszi, ha elveszít valaki számára fontosat? Hány olyan nő van az életben, aki nem tud két férfi között választania, még úgy sem, ha nem adódik hozzá a sok természetfeletti nyűg, amit Bella még pluszban cipel? 

Hosszan sorolhatnám még, de nem fogom. Igen, Bella távol áll a tökéletestől. Nagy eséllyel nem kap helyet az erős női karakterek listáján. Van rengeteg rossz tulajdonsága, igen. De ettől még nem gonosz és nem rossz. Egyszerűen hétköznapi, esendő, rengeteg hibával. Nem való példaképnek, de ki mondta, hogy annak kell lennie, csak azért, mert főhősnő? 

És ha mégis utálni akarjuk... Nem volt már elég rá ez a néhány év? A sorozat utolsó része kijött mind könyvben, mind filmben. Nem lehetne végre abbahagyni, hogy ennyi gyűlöljük? Már nagyon-nagyon elegem van az utálkozó posztokból és cikkekből. Ha valakinek nem tetszik, egyszerűen ne nézze, ne olvassa vagy ha megtette, felejtse el. Mindenkinek jobb lesz.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha azt írom, hogy teljes mértékben egyetértek, az sem fejezi ki eléggé, hogy mennyire igazat adok a véleményednek. A legtöbb tiniregényben a főhősnők túl határozottak, túl bátrak. Példaképek, akik megmutatják, hogy mi milyenek szeretnénk lenni. De pont ezen van a hangsúly. Szeretnénk. Mert sok nő igenis Bella-hasonmás. Esetlen, határozatlan, és miért is tagadjuk, általában a rossz fiúkra bukik.
Talán pont ezért utálják ennyien Bellát. Mert mindannyian menekülünk a saját Bella-énünktől, egy magabiztosabb karakter felé. Én legalábbis ezt teszem, azt hiszem, annak ellenére, hogy nem utálom Bellát. Bocs a hosszú véleménykifejtésért, de ez most roppantul jól esett, mert már én is a falra mászok a sok utálkozó megjegyzésért.
Üdv: angeldia

Deszy írta...

Nagyon örülök neki, hogy írtál, és nem zavar, ha hosszan kifejted a véleményed. :D És annak is örülök, hogy van aki azért egyetért velem. :D

Sophie Storm írta...

Teljesen egyetértek. Bella az Bella. Arról nem tehet hogy Kristen jól-rosszul játssza el a karakterét. Sajnos öcsém is a Twilight utálók táborát szélesíti, így kénytelen vagyok őt hallgatni. Hiába érvelek nem figyel rám. Megpróbálom nem idegesíteni magam ezeken a posztokon, de nem megy. Csak a film alapján ítélnek és el sem olvassák a könyvet... :/

Danir írta...

A posztolók nem véletlen teszik ki Kristen-t mármint a képét. mert őt látják a filmben.. igy nyugodtan veheted az összes posztot úgy hogy őt szidják... hiába van oda irva hogy Bella... a legtöbben nem olvasták egyik könyvet sem... én se rajongó se szidalmazó nem vagyok egyik táborba sem tartozom de láttam a filmeket és első 2 könyvet már olvastam is.... ehhez képest azt kell mondjam egyáltalán nem játszik szarul.. hiszen ez a határozatlanság bizonytalanság a karakter jellemzője... szóval miért kéne máshogy játszania? oké el sem ájultam tőle hogy mekkora színész... de nem is látom hogy miért szidják annyira.

egyébként hogy kicsit elkanyarodjak.. ugyanez volt az új Tüskevár kapcsán... Hogy miért Nagy Marcell a sorstalanságból játssza majd...
Azóta már meg is jelent bár nem láttam az új Tüskevárt... szóval a kérdésem az... hogy mi alapján írják róla hogy Szarul játszik... én elfogadom ha valaki megindokolja és beírja hogy nézd meg Sorstalanság X edik perc itt ez és ez nem jó... de eddig ilyet senki sem csinált... mikor pl filmkatalóguson megkérdeztem.... akkor valahogy mindenki hallgatott... úgy értem ha a rendező vágó operatőr stb X edik csapó után azt mondta jó.. akkor elég érdekes hogy más fórumozgatok annyira égbekiáltó hibákat vélnek látni. Szóval ez alapján itt is felteszem a kérdést Akár Kristen akár Nagy Marcel kapcsán.. aki szerint szarul játszik legyen már szíves megmondani melyik jelenetnél mit csinálna máshogy jobban :D

Megjegyzés küldése